Initiativet Jul i gemenskap av Stadsmissionen startades för 8 år sedan. Det syftar till att bjuda in personer, främst hemlösa, som inte har någon att fira jul med, eller ens någon plats att fira jul på. Just jul är en särskilt påfrestande period för personer som inte har något tak över huvudet, eftersom julen är en tid av gemenskap blir deras utsatthet och ensamhet extra påtaglig. All den stress som uppstår i samband med julen är inget jämfört med vad de som inte har något hem går igenom. Kylan och det ständiga sökandet efter tak över huvudet är bara två utmaningar de ställs inför varje dag.

Det är 12 ideella organisationer och församlingar samt över hundra volontärer som deltar i initiativet. De ger hemlösa en plats där de inte bara kan få mat och tak över huvudet men samtidigt en gemenskap att dela denna julkänsla med. Kockarna från Chef United som lagar maten arbetar även de ideellt. Man har dessutom sett till att varje bord har en bordsvärd som ser till att stämningen är bra och att ingen glöms bort.

Många av de volontärer som anmäler sig till Jul i gemenskap säger att de är trötta på den kommersialism som julen har blivit till och vill hellre ge än att bara ta. Men oavsett vad så får de en hel del tillbaka. För på Jul i gemenskap så träffar man fantastiska människor, alla med en historia att berätta. Kanske är det därför så många volontärer återvänder för att delta i nästa års julfirande?

177194157Ett problem är att informera alla som skulle kunna vara intresserade av att vara med i Jul i gemenskap. Ett sätt man kan göra för att så många som möjligt att nås av informationen är att gå runt på gatorna med reflexvästar med tryck, som vandrade reklampelare för Jul i gemenskap. Medtryck är ett företag som säljer reflexvästar med tryck. Trots att Jul i gemenskap lockade över 500 personer senaste gången så är det många som inte nås av budskapet och därmed missar en trevlig och härlig jultillställning.