Stadsmissionen är en kristlig riksorganisation som har lokala föreningar runt hela Sverige. De anställer många personer till olika typer av arbeten men det vanligaste arbetet man kan få genom dem är i ett av deras sociala företag. Det är företag som erbjuder arbetsträning, praktikplatser och arbetsplatser för människor som står långt ifrån arbetslivet. Arbetsuppgifterna kan variera mycket. Man kan till exempel få arbeta i en av deras second hand-butiker eller syssla med andra enkla arbeten. Det är helt enkelt en organisation som ser till att alla får en chans till en inkomst. En idé: byt ut din duschkabin och låt en person från Stadsmissionen hjälpa dig att få den på plats.

Sociala företag för utsatta

Det där med duschkabinen kanske verkar lite långsökt, men sanningen är att detta är exakt den typen av jobb som Stadsmissionen sysslar med. Stadsmissionen vill starta en ny jobbpool för EU-migranter, där de erbjuds denna typ av arbete istället för att tigga. Det är Stadsmissionen i Eskilstuna som planerar detta och de har inspirerats av Stockholm där stadsmissionen driver ett arbetsmarknadsprojekt sedan flera år tillbaka. EU-migranterna ska då få tillgång till enklare jobb genom deras jobbförmedling dit de tar sig varenda morgon. Där blir de tilldelade dagens arbeten och vilket de får är baserat på deras tidigare färdigheter. Många anser att detta är ett utmärkt alternativ istället för att tigga. EU-migranterna behöver inte heller registrera sig hos Migrationsverket för att få denna typ av jobb, utan de kan helt enkelt börja arbeta så fort de anländer i landet. Stadsmissionen har även andra jobb som är till för de som är utsatta. Människor på väg in i arbetsmarknaden kan till exempel jobba med REMAKE, vilket är second hand-kläder, hemtextil och möbler som har arbetats om och fått en ny stil och form.

Många olika jobb

Hur Stadsmissionen arbetar kan bero på i vilken stad de befinner sig i, eftersom de lokala grupperna har lite olika aktiviteter. Var de än befinner sig i landet är det centrala i deras verksamhet att hjälpa de som är utsatta. Stockholms Stadsmission driver till exempel Grillska Huset, som ligger på Stortorget i Gamla Stan. Där har de en bageri- och brödbord, en matbod, ett kafé med lunchservering samt en fest- och konferensvåning. Även catering sysslar de med. Blixtjobb är en annan aktivitet som Stadsmissionen i Stockholm styr. Den ger människor som lever i missbruk, och som därmed är utestängda från arbetsmarknaden, en möjlighet att arbeta och få en inkomst på dagsbasis. Om du inte är i en utsatt situation och ändå vill arbeta med Stadsmissionen kan du arbeta som exempelvis föreståndare till härbärgen och stödboende. Du kan även söka arbeta som vägledare, boendecoach, köksbiträde, personaladministratör, verksamhetsledare eller ungdomscoach. Detta är en stor verksamhet och det finns många olika jobb som man kan söka. Utöver att ha relevant utbildning måste man även dela deras värdegrund för att få jobb där, men man behöver inte nödvändigtvis vara kristen.